Смокиня (Ficus carica)

семейство: Ягодоплодни
Смокиня
Смокиня
Смокиня
Смокиня
Смокиня
Смокиня
Смокиня
Смокиня
Смокиня
Смокиня

Смокините са сладки, ароматни плодове. Те са древни естествени антиоксиданти. Сушените смокини са източник на витамини и минерали. Напълно узрелити смокини имат крушовидна форма с сочна плът. Смокините принадлежат към семейството Moraceae. Родината им е Мала Азия и днес се отглеждат като важен плод за търговия в източните средиземноморски региони.

За да са вкусни, смокините трябва да узреят напълно на дървото, преди се откъснат. Те могат да се консумират пресни или изсушени.

Информация за видовете смокини може да намерите на сайта gradinata.bg

Смокините са плодове с ниско съдържание на калории. 100 грама пресни плодове осигуряват само 74 калории. Въпреки това те съдържат разтворими фибри, минерали, витамини и антиоксиданти, които извънредно допринасят за подобряване на нашето здраве. Сушените смокини са отличен източник на минерали, витамини и антиоксиданти. В действителност сушените плодове са концентрирани източници на енергия. 100 грама сушени  смокини осигурява 249 калории.

Пресните смокини, особено черните, съдържат много полифеноли флавоноиди и  антиоксиданти като каротин, лутеин, танини и т.н. Полезността на смокините като антиоксидант е сравнима с тази на ябълките. В допълнение пресните смокини съдържат добри нива от някои витамини като витамин А, Е и К. Като цяло плодовете предпазват от развитие на ракови заболявания,  диабет и инфекции.

Пресните и сушените смокини съдържат добри нива на витамин В-комплекс като ниацин, пиридоксин, фолати и пантотенова киселина. Тези витамини функционират като ко-фактори при метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини.

Сушените смокини са отлични източници на минерали като калций, мед, калий, манган, желязо, селен и цинк. 100 грама сушени смокини съдържат 640 мг калий, 162 мг калций, и 2.03 мг желязо. Калият е важен компонент на клетъчните течности и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. Медта е необходима при производството на червени кръвни клетки.

Статии за Смокиня Виж всички

Коментари Напиши нов коментар