Тиква (Cucurbita maxima)

семейство: Тиквови
Тиква
Тиква
Тиква
Тиква
Тиква
Тиква
Тиква
Тиква
Тиква
Тиква

Произходът на тиквата води началото си от Северна Америка (Мексико), където са открити най-старите доказателства за отглеждане на този растителен вид. Тиквите са общо название за растения, чиито плодове варират от половин килограм до 450 кг.  Растението е еднодомна лиана, произвеждаща едновременно мъжки и женски цветове. Стъблото на тиквата достига дължина до 4-5 метра, с цилиндрична или ръбеста форма, покрито с твърди бели космици. Листата са големи, ъгловати с дълги, кухи дръжки. Плодовете тиква варират във форма (сплеснати, продълговати, тумбести) и цвят (оранжев или жълт, тъмно или бледо зелен, бели, червени и сиви). Кората е гладка и обикновено оребрена.

Освен плода на тиквите годни за консумация са и други части на растението, като семената, които могат да се ядат директно, да се смилат на паста или на брашно, да се извлича растително масло от тях. Филизите на тиквата също се употребяват в кулинарията, а цветовете са важен продукт, който се използва в много готварски рецепти по цял свят.

Тиквите се берат, когато лианата изсъхне. Най-доброто време е края на септември, началото на октомври. Важно е тиквата да бъде откъсната с дръжката - по този начин се запазва за по-дълъг период от време.

Когато купувате тиква от пазара, огледайте я от всички страни и се уверете, че цветът й е равномерен навсякъде. Тиквата не трябва да е натъртена, мека или да има мухъл. Тя трябва да е тежка и да не е измръзнала.

Тиквата е вкусна източник на витамини и минерали, особено на бета-каротин, витамин С и калий , поради което е подходяща храна при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.  Тиквите също така помагат за предотвратяване на атеросклероза и предпазват от инсулти.

Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола. Препоръчва се и при заболявания на черния дроб и жлъчката.

Ниската й калоричност я превръща в добра алтернатива за хората с наднормено тегло и за диабетици. Доказано е, че при диета с тиква организмът получава достатъчно количество фибри, за да ограничи апетита, а същевременно си набавя нужните калории и хранителни вещества. При прилагането на диета с тиква се абсорбират излишните мазнини в организма.

Изключително полезни са и семките на тиквата. Те са богати на масла, белтъчни и смолисти вещества. Маслото от тиквено семе и тиквените семки са добър източник на цинк и ненаситени мастни киселини, които са ефективна при заболявания на простатата.

Статии за Тиква Виж всички

Коментари Напиши нов коментар