Мушмула (Mespilus germanika)

семейство: Семкови
Мушмули
Мушмули
Мушмули
Мушмула
Мушмула
Мушмули
Мушмули
Мушмули
Мушмула
Мушмула

Мушмулата е малко широколистно дърво с гъста корона . Расте в умерените региони на Европа, характерна е за Югозападна Азия и Югоизточна Европа. Дървото е едно от най-сухоустойчивите и студоустойчиви овощни растения. Раз¬вива се добре при всякакви почви с изключение на варо¬витите. Размножава се чрез присаждане върху дюля или глог.

Овошката ражда всяка година, цъфти много късно през пролетта и не измръзва. Тя е устойчива към болести и неприятели, не се налагат пръскания по време на растежа.

Листата на дървото са доста ефектни през есента с жълти или червени окраски. Плодовете на мушмулата са с интересен вкус и се консумират предимно пресни, след като омекнат. Уникалността им идва от факта, че плодовете са годни за консумация, когато са почти гнили.  

Подробна информация за грижите около отглеждането на мушмулите можете да намерите  www.gradinanta.bg 

Многобройни изследвания посочват противо диабетното действие на екстрактът от мушмули. Консумирането на пресни плодове довежда до намаляване на нивата на глюкозата в кръвта.

Мушмулата се препоръчва при чернодробни заболявания и хепатомегалия (увеличен черен дроб).
Плодовете на мушмулата могат да бъдат идеално профилактично средство при инфекциозна диария и гастроентерит, ентероколит и колит, като помагат за регулирането на дейността на червата, а също така се препоръчват при стомашни проблеми.

Мушмулата помага за премахване на токсините. Препоръчва се за използване в случай на подагра, излишната пикочна киселина и бъбречни камъни. Пектинът поема натрупа¬ните в стомаха токсини и помага те да бъдат отстране¬ни. Действа бактерицидно и успокоява лигавицата на стомаха.

Наличието на пектин в плода и високото съдържание на фибри помага да се нормализира нивото на холестерола.

Коментари Напиши нов коментар