Вишна (Prunus cerasus)

семейство: Костилкови
Вишна
Вишна
Вишна
Вишна
Вишни
Вишна
Вишна
Вишна
Вишна
Вишни

Първите писмени сведения за вишните се отнасят към ІV век пр. н. е. Произходът й не е доказан със сигурност - възможни ареали са Кавказ, Мала Азия, а една от вероятностите е самият Балкански полуостров.  Вишните, за разлика от черешите са кисели на вкус. Вишневите плодове са относително богати на захар, органични киселини, минерални вещества и витамини, а се бедни на целулоза, белтъчини и мазнини. Освен в сурово състояние вишните се използват и при готвене, най-вече в супи, торти, млечни сладкиши .

Вишневите сортове са повече от 300. У нас се отглеждат около 40-50 сорта. Подробна информация за грижите около отглеждането на вишните и тяхното сортово разнообразие  четете в www.gradinanta.bg

Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие. Вишни с мляко се употребяват при възпаление на ставите, а сокът се смята за добро отхрачващо средство при възпалителни заболявания на дихателните пътища.

Статии за Вишна Виж всички

Коментари Напиши нов коментар