Маслина (Olea europaea)

семейство: Костилкови
Маслини
Маслинено дърво
Цъфнало маслинено дърво
Маслини
Маслините на нашата трапеза
Маслини
Маслинено дърво
Цъфнало маслинено дърво
Маслини
Маслините на нашата трапеза

Маслината произхожда  от региона на Средиземно море, тропическите райони на Централна Азия и различни части на Африка. Историята на маслината и нейното използване е почти толкова дълга, колкото тази на западната цивилизация. Археологически доказателства показват, че маслините са били отглеждани в Крит 2500 г. пр. н. е. и от там са разпространени в Гърция, Рим и други части на Средиземноморския район. Маслините се отглеждат с търговска цел в Калифорния, Австралия и Южна Африка.

Маслината изисква дълъг, горещ вегетационен период, за да могат правилно да узреят плодовете. Да няма късни пролетни мразове, които да убият цветовете и достатъчно студена зима, за да измрази плодните пъпки. Дървото може да се отглежда като декоративно, където зимните температури не пада под - 10оС. Маслината може да се отглежда в голям съд и дори да се подлага на техниката на отглеждане на бонсая.

Маслината е вечнозелено дърво, достигащо до 15 метра височина с разклонена корона. Листата й са с форма на перо и са богати на танин, като се подменят на всеки две или три години. Листопадът настъпва едновременно с появата на нови листа през пролетта. Цветовете на дървото са малки и ароматни.  Маслината произвежда два вида цветове: едните съдържат едновременно мъжки и женски части и тичинки, а другите само тичинки. Плодът е зелен с костилка, който става черно-лилав, когато е напълно узрял. Суровите маслини съдържат алкалоид, който ги прави горчиви и безвкусни.

Маслиновите плодове се берат, докато са все още зелени, но са достигнали максимален размер на големина. Узрелите маслини се натъртват и нараняват лесно и трябва да се борави внимателно с тях. И двата вида - зелените сушени и зрелите сушени маслини са годни за консумация.

Маслината е един от най-популярните плодове в света, който е доказано полезен за човешкото здраве и за общо състояние на организма. 

На първо място употребата на зехтин при готвене намалява опасността от чернодробни заболявания. Консумацията на зехтин се препоръчва при кръвно налягане и  диабет. Консумацията му предпазва организма от някои видове рак: рак на дебелото черво, на матката, на яйчниците. Приемането на една супена лъжица зехтин на ден намалява опасността от рак на гърдата с 45%. Зехтинът намалява нивата на холестерола.

В настоящата статия не се коментират козметичните ползи от използването на маслината.

Коментари Напиши нов коментар