Кивано (Cucumis metuliferus)

семейство: Тиквови
Кивано
Кивано лиана
Кивано
Кивано
Кивано
Кивано
Кивано лиана
Кивано
Кивано
Кивано

Киваното е родственик на добре познатата ни краставица и заедно с тиквите, дините и пъпешите принадлежи на семейство Cucurbitaceae - Тиквови. Произхожда от Южна и Централна Африка (пустинята Калахари). Отглежда се като декоративен  плод в Нова Зеландия, Кения, Израел и САЩ.  Плодовете  имат дълъг срок на годност и се запазват при стайна температура в продължение на 3-4 месеца.

Кивано на външен вид изглежда като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Кожата на плода е плътна и зелена до наближаване на беритбена зрялост, след което придобива жълто оцветяване. Узрелият плод е оранжево-червен. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм. Плодовете се консумират в прясно състояние или изстискани на сок.

Калорийната и енергийна стойност на плода е ниска, поради което е подходящ за включване в диети за отслабване. Пресният плод се консумира, като се разреже през средата и се изгребва с лъжица. Подходящ е за плодови салати, сокове, гарнитура към рибни ястия.

Киваното може да се отглежда в оранжерии, което на практика означава, че сезонът на неговата консумация продължава през цялата година. Подобно на кивито плодовете, откъснати от лианата, са неузрели и е необходимо да бъдат поставени найлонова торбичка в продължение на 4-6 дни, за да узреят. Може да ги поставите в хартиена торбичка заедно с една ябълка, банан или круша и ще ускорите процеса на тяхното узряване.

Киваното осигурява 11 мг витамин С, или 18% от препоръчителната дневна доза от 60 мг. Витамин С е необходимо за образуването на колаген в кожната тъкан, то предпазва клетките от вредното влияние на свободните радикали и токсини, и предотвратява процесите на стареене.

Плодът съдържа 257 мг калий, или 7% препоръчителната дневна доза. Калият е важен минерал, който е необходими за всички клетки, тъкани и органи в тялото, за да функционират оптимално. Той спомага за регулирането на  мускулните контракции на сърцето и за регулирането на храносмилателната ни система.

Консумацията на кивано осигурява 1 мг цинк, или 7% от необходимото ни количество всеки ден. Приемането на цинк е важно за образуването на протеини и генерирането на кръвни клетки. Цинкът участва в освобождаването на инсулина и съдейства за нормалното протичане на въглехидратния метаболизъм.

Не на последно масто киваното съдържа  307 IU витамин А, или 6% дневната препоръчителна доза.  Витамин А от своя страна е важен хранителен елемент, който стимулира функцията на ретината на очите, укрепва целостта на лигавицата и съдейства за защита на организма срещу инфекции.


Статии за Кивано Виж всички

Коментари Напиши нов коментар