Пепино (Solanum muricatum)

семейство: Картофови
Пепино
Пепино
Пепино
Пепино
Пепино
Пепино
Пепино
Пепино
Пепино
Пепино

Пепиното е малък лъскав плод, чийто цвят варира от златисто-жълто до кайсиено оранжево с лилави ивици.  Светло жълтото плодово месо е сочно подобно на пъпеш, вкусно и ароматно като пъпеша от сорта Медна роса.

Плодовете често са наричани  аймара, кечуа, перуанска краставица, пъпешова круша, пъпешово дърво. Освен прясно пепиното може да се замразява, суши или прави на консерви.

Името на този плод е подвеждащо. Думата пепино на испански означава „краставица", което предполага, че той е кръстоска между краставица и пъпеш. В действителност пепиното се различава значително от краставицата и принадлежи към семейството на доматите, картофите, чушките и патладжана.

Плодът произхожда от Перу, и по-специално района на Андите - северната част на Еквадор и южна Колумбия. Пепиното сега се отглежда в много субтропични и умерени райони включително Калифорния, Израел, Испания, Нова Зеландия и Холандия. То е зелено, когато е неузряло, превръщайки се в жълто или оранжево-жълто, когато узрее. Подобно на пъпеша пепиното има малка кухина, пълна с мънички, годни за консумация, сладки семена.

Плодовете са богати на витамини и микроелементи и са чудесен десерт. Киселите, недозрели плодове често се използват за салати. Познавачи в кулинарията твърдят, че плодовете, узрели през септември, са най-вкусни. Недозрелите плодове на някои сортове са вкусни, когато са приготвени солени, така те силно наподобяват нашите кисели краставички.

Пепиното узрява при стайна температура, напълно узрелият плод е мек на пипане и има специфична миризма.

Пепиното се консумира, като се разреже на половина и се изгребва с лъжичка. Като десерт този плод може да се сервира и под формата на сок.

При избора на пепино в супермаркета, трябва да търсим онзи плод, който се поддава на лек натиск. Зелените плодове трябва да се съхранява при стайна температура, докато узреят. След което, те ще се запазят за около 3-4 дни в хладилника.

Пепино има високо съдържание на витамин Е, който помага за защитата ни срещу сърдечно-съдови и други хронични заболявания като рак. Той е добър източник на витамини С, А и В комплекс, витамин К. Този плод е също така значителен източник на калий, който помага при преодоляване на по-ниското кръвно налягане.
Жълто-оранжевият цвят в този плод съдържа клетките каротеноиди, които са известни с това, че  подпомагат на възстановяването на ДНК и неутрализират въздействието на вредните свободни радикали.
Кожата на плода също е годна за консумация. Тя съдържа мощни антиоксиданти наречените антоцианини, които имат антимикробно, противовъзпалително и противораково свойство.
В пепиното има витамин К, който е съществен елемент при производството на костен протеин. Витамин К се счита, че облекчава ревматизма и предотвратява остеопорозата. Диета, богата на витамин К или с добавки на витамин К може да помогне на хората, които страдат с хемофилия.
Пепиното е с ниско съдържане на захар, което го прави плод-безопасен за диабетици. В традиционната медицина пепиното се използват за лечение на инфекции на дихателните пътища като бронхит и за лечение на кожни проблеми.

Статии за Пепино Виж всички

Коментари Напиши нов коментар