Мерджан (Lycium barbarum)

семейство: Семкови
Мерджан
Цвят на мерджан
Храст мерджан
Мерджан - плод
Сушени плодове - мерджан
Мерджан
Цвят на мерджан
Храст мерджан
Мерджан - плод
Сушени плодове - мерджан

Мерджанът (лиций, годжи бери) е широколистно храстовидно растение. На височина достига от 1 до 3 метра. В света мерджанът е известен като азиатско растение, но расте и у нас до височина 1200 метра. Растението принадлежи на семейство Solanacea (като картофите, доматите, патлъджана, лютите чушки и тютюна). Името му „годжи" идва от китайски. Плодовете на мерджана са използвани още от древни времена за тонизиране на черния дроб и бъбреците, за подхранване на кръвта.

В химичния състав на плода са включени 8 жизненоважни аминокиселини (общия им брой е 18), както и редица жизненоважни микроелементи - фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините меджанът съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания, количествата витамин C в меджана са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Смята се, че това е плодът с най-големи количества витамин C сред всички познати такива до момента.

Плодовете на мерджана са много крехки и ако не се консумират директно се оставят да изсъхнат на слънце. Сухият плод в голяма степен запазва благотворните свойства на свежия. Сокът от мерджана е много популярен и му се приписват доста лековити свойства.

Поради приятния и нежен вкус, плодът бива консумиран както директно, така и като добавка към много рецепти (предимно в суров вид). Препоръчваната дневна доза е около 20-30 грама преди хранене.

Мерджанът е изключително лесен за отглеждане. Характеризира се с висока студо- и сухо- устойчивост. Храстът расте на всякакви почви - от бедни и песъкливи до тежки и глинести, от кисели до алкални. Оставен без да се оформя, мерджанът Бери бързо израства и достига височина до 1.5 метра. При редовно подрязване, може да се контролира размерът му, като сгъстяването на короната, ще гарантира и повече плодчета. Може да се поддържа и оформя като жив плет.

Мерджанът регулира и подобрява работата на имунната система, значително забавя процесите на стареене на тъканите, както и предпазва от злокачествени заболявания. Регулярната консумация на меджана спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства за неговото по-добро функциониране. Плодът активно участва в борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата.

Плодовете могат да се ядат сурови, да се консумират като сок или вино, до се запарват като чай, или да се приготвят като тинктура. Плодовете на мерджана са изключително хранителни. За една дневна доза - между 10 и 30 грама- те осигуряват на организма повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от една пържола. Те са добър източник на витамини от групата В и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, увреждащи клетките в организма. Богати са на полизахариди и спомагат за функционирането на имунната система. Подобряват вида на кожата и състоянието на сърдечносъдовата и имунната системи.

Коментари Напиши нов коментар