Черница (Morus)

семейство: Ягодоплодни
Черница
Цъфнала черница
Черници
Черничево дърво
Черници
Черница
Цъфнала черница
Черници
Черничево дърво
Черници

Бялата черницата произхожда от източен и централен Китай. Дървото е натурализирано в Европа преди векове, а в Америка копринените буби са въведени в началото на колониалните времена.  Черната черница произхожда от западна Азия и се отглежда в Европа от римско време.

Черницата е дърво доста толерантно към засушаване, замърсяване и бедни почви. Расте върху добре дренирани глинести почви. Черницата е едно от дърветата, което дава плод още докато е младо дърво. И трите вида черници (бялата, черната и червената)  са широколистни дървета с различна височина. Бялата черница достига до 15 - 20 метра. Среща се и под формата на плачещо дърво. Черната черница е най-малката от трите и може да се отглежда като  храст.

Плодът е ягода с размери около 3-5 см, продълговат, сочен, с къса дръжка и многосеменен. Белите черничеви плодове са много сладки. Черните са големи и сочни балансирани по отношение на сладост и тръпчив вкус.

Черницата узрява през продължителен период от време за разлика от много други плодове, които узряват едновременно.

Плодовете се ядат пресни, а от тях могат да се правят пайове, торти, пудинги. От тях може да се направи вино.

3 вида са признати за тяхното икономическо значение.

- бяла черница (Morus alba) произхожда от източен и централен Китай.
- червена черница (Morus rubra) произхожда от източните Съединени щати.
- черна черница (Morus nigra) произхожда от западна Азия.

 

Вкусни, месести и сочни, черниците са с ниско съдържание на калории (само на 43 кал на 100 грама), но са богат източник на минерали и витамини, които са от съществено значение за човешкото здраве.

Черниците имат значително високи количества от фенолни флавоноидни фитохимикали, наречени антоцианини. Научните изследвания показват, че консумацията на тези плодове оказват благотворно влияние върху човешкото здраве и се използват като профилактика срещу рака, процесите на стареене, неврологичните заболявания, възпаленията, диабета, и бактериалните инфекции.

Плодовете съдържат антиоксиданти, които ги правят мощен защитник срещу инсулт. В допълнение, тези плодове са отличен източник на витамин С (36,4 микрограма на 100 гр.). Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на тялото развие резистентност срещу инфекциозни заболявания.

Черниците съдържат добро количество витамин А, витамин Е и в допълнение към посочените по-горе антиоксиданти съдържат и много други микроорганизми - флавоноиди, поли фенолни антиоксиданти като лутеина, зеаксантина, бета-каротина и алфа-каротина в малки, но особено значим количества. Тези вещества помагат на плодовете да ни защитават от вредното въздействие на кислорода.

Черниците са отличен източник на желязо. Съдържат 1,85 мг/100 г плодове. Желязото е компонент на хемоглобина в червените кръвни клетки и определя кислородния капацитет на кръвта. Те също добър източник на минерали като калий, манган и магнезий. Калият е важен компонент, които помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

Не на последно място черниците са богати на B-комплекс групата и на витамин К, които подпомагат метаболизма на  въглехидратите, протеините и мазнините.

Статии за Черница Виж всички

Коментари Напиши нов коментар