Диня (Citrullus lanatus)

семейство: Тиквови
Диня
Цвят на диня
Растението диня
Дини
Изкуство върху диня
Диня
Цвят на диня
Растението диня
Дини
Изкуство върху диня

Динята е лиана, която произхожда от Южна Африка. Семена от диня са намерени в непокътната гробница на фараон Тутанкамон, а в Библията плодъът е посочен като храната, която израелтяните са яли, когато са били в робство в Египет.

Дини са отглеждани и в Китай от 10 век насетне  - а днес тази страна е най-големият производител на дини в света. През 13 век мавританските нашественици донасят плода в Европа

Динята е освежаващ, сочен плод с високо съдържане на вода (приблизително 92%). Тя е от едно семейство с пъпеша, тиквата, тиквичките - с всички онези растения, които растат под формата на лиана по земята.

В зависимост от сорта дините могат да бъдат кръгли, продълговати или със сферична форма. Окраската им също е различна - петнисти или на райета. Различни са по размер. Плодовото месо също е различно и варира от червено-розово, оранжево, жълто до бяло.

Повече подробности за динята може да намерите на сайта gradinata.bg

Дините са различни сортове. Ако мислите, че тези плодове са само със зелена кора и червено плодово месо, ще останете изненадани. Дините могат да бъдат с черна или с лилава кора. Плодовото месо освен червено може да е жълто, оранжево или бяло. Срещат се даже сортове сини без семки във вътрешността.

Важно е да се знае, че дините с жълто плодово месо са по-полезни за здравето заради по-високата концентрация на цитрулин в тях.

Динята повлиява благотворно следните заболявания:

  • астма - Антиоксидантите като Citrulline в динята намаляват токсините в организма. Счита се че някои от тези токсини предизвикват астматични пристъпи.
  • артрит - Динята е богата на витамин С и бета-каротини. И двете вещества имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на артрита.
  • проблеми с пикочния мехур - Динята съдържа 92% вода и действа като естествен диуретик, който пречиства бъбреците и пикочния мехур.
  • висок холестерол - Динята има прочистващи свойства и може да намали риска от запушване на артериите. Плодът се смята, че увеличава HDL (добрия холестерол).
  • нарушено храносмилане - Една чаша сок от диня естествено предотвратява храносмилателните затруднения и стимулира дейността на червата.
  • подуване на корема - Динята има диуретичен ефект и предотвратява задържането на вода в организма. Консумацията на диня се препоръчва на жени, които задържат течности по време на менструация или бременност.
  • болно сърце - Динята съдържа фолиева киселина и цитрулин. Според някои изследвания тези витамини могат да намалят риска от сърдечен удар, инсулта и рака на дебелото черво.
  • кожни дефекти: пъпки и сърбеж по кожата - Тъй като водата, съдържаща се в пъпеша прочиства организма ни, дините могат да прочистят токсините, които предизвикват сърбеж. Тези плодове могат да се използват като средство за подобряване на състоянието на кожата на лицето. Просто си направете маска с диня.
  • рак на простатата - Ликопенът в динята е намалява риска от рак на простатата.

Статии за Диня Виж всички

Коментари Напиши нов коментар