Кестен (Castanea sativa)

семейство: Ядки
Дърво кестен
Цъфнал кестен
Кестени
Печени кестени
Десерт с кестени
Дърво кестен
Цъфнал кестен
Кестени
Печени кестени
Десерт с кестени

Сладкият кестен (Castanea sativa) е широколистно дърво. Произхожда от района на Балканския полуостров и северната част на Иран. Той е широко отглеждан и натурализиран и в други райони на света. Дървото обикновено достига 20 - 35 метра височина, а короната му е около два метра в диаметър. Листата са дълги (от 16 до 28 cm), от 5 до 9 cm в най-широката си точка и са назъбени.

Сладкият кестен е еднодомно растение. Мъжките цветове са събрани в съцветия. Плодовете му узряват от 4 до 5 месеца след цъфтежа на растението. Оптималният си плодоносен капацитет дървото достига, когато е на около 50 години. Сладкият кестен обикновено живее до 150 годишна възраст.

Кестенът е отглеждан в продължение на повече от две хиляди години заради ядките, които са богати на много хранителни вещества и скорбяла. Кестеновите ядки са били основна храна в Европа, те са смилани на брашно. По хранителен състав кестените много приличат на пшеницата с изключение на липсата на протеини на глутен. Кестените са важен източник на нишесте.

На остров Корсика кестените се използват в биропроизводството.  Във Франция ядките са традиционен продукт в сладкарството - от тях се правят вкусни пудинги и торти. В кулинарното изкуство кестените се използват в пикантни ястия и домашни плънки на пуйки. Печени кестени над мангал се консумират като деликатес през зимните дни в европейските градове.

Кестенът принадлежи към семейство Fagacea (Букови) като дъба и бука. Съществуват четири основни вида кестени, известни като европейски, китайски, японски и американски кестени

  • Европейският сладък кестен (Castanea Sativa) (наричан още "испански кестен" ) е единственият европейски вид кестен. Несвързан с вида, но външно подобен на него, конският кестен (принадлежащ на семейство Aesculus) също е широко разпространен в Европа.
  • Азиатските видове кестен са: Castanea crenata (японски кестен), Castanea mollissima (китайски кестен), и други дървета, които растат в Китай - Castanea davidii, Castanea henryi и Castanea seguinii (наричан също Seguin кестен).
  • Американският кестен включва Castanea dentata (американски кестен), Castanea pumila (известен също като "кестен джудже"), и редица видове кестени, растящи в Америка - Castanea alnifolia, Castanea ashei, Castanea floridana и Castanea paupispina.

 

Кестените за разлика от други ядки са със сравнително ниско съдържание на калории. Ядките съдържат по-малко мазнини, но са богати на минерали, витамини и фитонутриенти, които са полезни за здравето. Основната съставка на кестените е нишесте. Хранителният им състав е сходен с този на други основни храни като картофи и царевица. Те са и добър източник на  минерали, витамини и протеини.

Кестените са добър източник на фибри, осигуряват 8,1 грама на 100 грама ядки. Ядките се открояват от другите видове ядки заради високото си съдържание на витамин C. 100 грама ядки осигуряват 43 мг витамин С (72% от дневната препоръчителна доза). Витамин С е от съществено значение за формирането на зъбите, костите и кръвоносните съдове. Кестенът е силен антиоксидант, който предлага защита от вредните свободни радикали.

Подобно на зелено-листни зеленчуци кестените са богати на фолати, което е уникално за ядки. 100 грама ядки осигуряват 62 микрограма на фолати (или 15,5%). Фолиевата киселина е необходима за образуването на червените кръвни клетки.

Кестените са богат източник на моно-ненаситени мастни киселини като олеинова киселина (18:1) и палмитолеинова киселина (16:1). Проучванията показват, че мононенаситените мазнини в храната помагат за намаляване на нивата на "лошия" холестерол и повишаване на нивата на HDL (добрия холестерол) в кръвта. Средиземноморската диета, която е богата на хранителни влакна, мононенаситените мазнини, омега мастни киселини и антиоксиданти помага за предотвратяване на коронарната болест на сърцето и инсулти чрез поставяне в по-благоприятно положение на липидите в кръвта.

Ядките са отличен източник на минерали като желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и цинк и калий. Калият намалява сърдечната честота и кръвното налягане. Желязото помага за предотвратяването на анемия. Магнезият и фосфорът са важни компоненти на костния метаболизъм.

Кестените са богати на много важни витамини от група B. 100 г ядки осигуряват 11% от ниацин, 29% от пиридоксин (витамин B6), 100% от тиамин, и 12% от рибофлавин.

Освен това кестените като лешниците и бадемите са ядки без глутен. Поради тази причина  те са сред най-популярните съставки в подготовката на безглутенови храни.

Статии за Кестен Виж всички

Коментари Напиши нов коментар