Райска ябълка (Diospyros kaki)

семейство: Ягодоплодни

Наименованието на плода на български език идва от гръцкото му название „божествен плод". Булквално Diospyros означава „житото на Зевс". В някои езици името на плода е интерпретация на „божествена круша" или „огъня на Йов". Райската ябълка е възможно най-древният плод на земята, известен още преди 2000 години. Родината й е Китай, където плодът е известен като „ябълката на Ориента". Оттам плодът се пранася първо в Япония, а след това се разпространява в цял свят. Подобно на домата райската ябълка е голямо, ягодоплодно растение с тънка мека и различна на цвят кора- от жълта до ярко оранжева в зависимост от степента на зрялост. Плодът е сладък. Вътрешността е мека, кремообразна.

Узрялата райска ябълка е много сладка и има „меден вкус". Някои части на плода могат да покафенеят, но това е заради съдържанието на захар в плода. Обикновено райските ябълки се ядат подобно на плодовете на мангото - месестата им част. Те са с високо съдържание на фибри, много вкусни и хранителни.

Райската ябълка като дърво е клонеста подобно на ябълковото дърво. Тя е лесна за поддържане. Приспособява се към всякакъв вид почва. Не я нападат вредители. Растението е устойчиво на засушаване. Благоприятният сезон за засаждането му е началото на пролетта или зимата.

Райската ябълка е отличен източник на няколко фитонутриенти:

 

  • Cryptoxantin, който придава блестящия оранжев цвят на плода;
  • Катехини и галокатехини, които са антиоксиданти от групата на флавоноидите, известни с противовъзпалителните си и анти-хеморагични свойства;
  • Бетулиновата киселина, която има анти тумурни свойства;
  • бета-каротин, ликопен, лутеин, зеаксантин и криптоксантин - все антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на свободните радикали и възпрепятстват процесите на окисляване и развитие на туморни клетки.

 

Райска ябълка е богата на витамините A, C, витамините от група В. Минералите, с високо съдържание, които се намират в плода, са: калций, калий, желязо, манган, фосфор и мед. 

Коментари Напиши нов коментар