Праскова (Prunus persica)

семейство: Костилкови
Праскова
Праскова
Праскова
Праскова
Праскови
Праскова
Праскова
Праскова
Праскова
Праскови

Прасковата произхожда от Китай, предполага се, че нейното отглеждане е започнало около преди 5000 години.  От там още преди новата ера е разпространена в Средиземноморието включително и по нашите места.

В Китай прасковата е особено на почит и се счита за плод, който се яде от боговете, тъй като носи дълголетие на онези, които я консумират. Прасковите са костилкови плодове с бяла или жълта месеста част. Прасковите с бяла месеста част са обикновено много сладки. Плодовете на прасковата могат да се използват като допълнение към салати или за направа на вкусни шейкове.

Сортовото разнообразие на прасковите е голямо. Сортовете праскови се делят на три групи: същински праскови с мъх, по-нежна консистенция и отделяща се костилка, които са предназначени за консумиране в прясно състояние

Консервни сортове с твърдо хрущялосто месо и отделяща се костилка

Сортове за нектари - плодовете са без мъх и със сраснала с плода костилка.  Подробна информация за прасковите и тяхното сортово разнообразие  четете в www.gradinanta.bg

Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха Облекчават храносмилането пи хранене с богата на мазнини храна. Съдържанието на голямо количество калиеви соли ги прави подходящи при сърдечно-съдови заболявания, при които организмът трябва да се обезводни (калият има пикочогонно действие и усилва сърдечния мускул).  

Статии за Праскова Виж всички

Коментари Напиши нов коментар