Касис (Ribes nigrum)

семейство: Ягодоплодни
Касис
Касис
Касис
Касис - плод
Сок от касис
Касис
Касис
Касис
Касис - плод
Сок от касис

Касисът или черното френски грозде е плод от невисок храст. Плодовете са дребни, топчести, черни на цвят, които на върха запазват остатък от цвета си.Събрани са на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде. Вкусът на касиса е кисел или сладко-кисел и притежава специфична миризма.

Сортовият състав на касиса в различните страни е различен и не е точно установен.  Подробна информация за сортовете касис  четете в www.gradinanta.bg

Касисът се използва в народната медицина като противодиарийно средство, диуретично, а също и като потогонно средство. За тази цел в чаша кипяща вода се слагат 20 грама плодове, варят се 20-30 минути и се прецеждат. Отварата се пие по една супена лъжица 3-4 пъти на ден. При изостряне на стомашно.чревни заболявания в диетичната храна се включва отвара или сок от касис.

Пресен сок се предписва при язва на стомаха и на дванадесетопръсника и при гастрит с понижена киселинност на стомашния сок. При силна кашлица или пресипналост се препоръчва пиене на сок от касис с лъжица мед. Взаимодействието между флавоноидите от една страна и витомин С и калия от друга е главният фактор за поддъжането на здравината на стените на кръвоносните съдове.   

Статии за Касис Виж всички

Коментари Напиши нов коментар